fmgidsen

Vijf belangrijke taken die je meteen moet oppakken in een nieuwe save game

Om succesvol te kunnen zijn in jouw save game is het belangrijk om vanaf dag één scherp te zijn! In deze gids lopen we vijf belangrijke taken door die je meteen moet oppakken in elke nieuwe save game.

Het is geen geheim dat iedere Football Manager speler zeer enthousiast is als hij een nieuwe save game is gestart. Vaak begint men bij een favoriete club of bij een uitdaging waar ze al maanden naar uit kijken. Door al dit enthousiasme kan het zo zijn dat je een aantal belangrijke taken vergeet te doen. Dit kan er op termijn voor zorgen dat je niet het maximale uit je save game weet te halen terwijl je dit zelf niet eens door hebt. En dat zou natuurlijk zonde zijn. Daarom hebben wij deze post gemaakt waarin we vijf taken behandelen die je vrijwel meteen op moet pakken.

1. Analyseer je team

Als je eenmaal een club hebt uitgekozen en daar aan de slag bent gegaan is het zeer belangrijk om je team te analyseren. Er zijn een aantal dingen die je meteen zult moeten doen om je team goed te analyseren. Het leren kennen van je spelers en weten hoe zij er op alle vlakken voor staan is heel erg belangrijk in je save game.

Teamverslag

In het gedeelte genaamd teamverslag kun je heel veel informatie verzamelen over jouw team. Zo kun je in het verslag van je assistent de beste elf spelers zien die je tot je beschikking hebt. Als je vervolgens op Sterke en Zwakke punten klikt krijg je alle sterke en zwakke punten van jouw team en spelers te zien. Dit overzicht verteld je echt heel veel en is zeer behulpzaam in het samenstellen van je ploeg. Zo zie je op de afbeelding hieronder dat dit team niet goed is in afwerken. Hierdoor zou iemand die met dit team zou willen gaan spelen er dus verstandig aan doen om spelers te kopen die dit wel goed kunnen. Je bent dus met dit verslag goed in staat om de zwakke punten van je ploeg aan te pakken. Daarnaast kun je ook spelers die niet voldoen aan jouw tactische eisen makkelijker van de hand doen. Zeker als ze matchen met de punten die als zwak worden aangeduid.

Selectiebreedte

Ook het kopje selectiebreedte is zeer belangrijk. Hier kun je namelijk per positie zien over hoeveel spelers je de beschikking hebt die in een bepaalde rol en taak zouden kunnen spelen. Als je dit koppelt aan je sterke en zwakke punten krijg je dus veel informatie over je ploeg. Het kan zeer bruikbaar zijn bij het bepalen van een transfer strategie of bij het opleiden van eigen spelers. Doordat je weet welke punten er verbeterd moeten worden binnen je team kun je hier ook je training(en) op aan passen. Vooral de mogelijkheid om te zien hoe goed je spelers zijn per positie is ontzettend waardevol.

Bovenin dit scherm heb je ook nog diverse filters. Zo kun je kiezen wat je precies wilt zien en ook van welk lid van de technische staf je zijn of haar mening wilt. Als je dus een manager bent die graag een succesvol team wil bouwen dan is dit stukje onmisbaar voor je. Aan het begin van ieder nieuw seizoen kun je hier zoveel informatie vandaan halen dat je in staat zult zijn om goede beslissingen te nemen op weg naar een prijzen winnend en dominerend team.

Rapport Analist

Onder het kopje Rapport Analist kun je naar Vergelijken gaan. Dit stuk in Football Manager is ook heel erg van belang voor jou als manager. Hier kun je namelijk zien hoe goed jouw spelers op bepaalde vlakken zijn ten opzichte van de spelers van de tegenstander(s). Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe goed jouw team is in het passen van de bal. Als zij hier niet goed in zijn heeft het ook geen nut om een Tiki-Taka of Balbezit tactiek te creëren. Ook deze informatie kan dus weer bijdragen aan de manier waarop je gaat spelen met jouw team en welke spelers mogen blijven of juist overbodig zijn. Daarnaast kun je het ook gebruiken bij het scouten van nieuwe spelers omdat je weet op welke Speler Attributen je moet letten.

Contracten

Het is zeer belangrijk om in kaart te brengen hoe lang de contracten van je spelers lopen. Door te identificeren wat je sleutelspelers, grote talenten en overbodige spelers zijn kun je op het gebied van contracten meteen stappen zetten. Door tijdig contracten te verlengen voorkom je vervelende situaties. Zo raken spelers ongelukkig als zij naar een andere club willen. Als dan het contract ook nog eens snel af loopt heb je geen mogelijkheid meer om te verlengen. Het zou dan ook enorm zonde zijn dat jouw beste speler of grootste talent gratis de deur uit loopt aan het einde van het seizoen. Voorkom dit door meteen vanaf dag één alle contracten die verlengd moeten worden te verlengen. Het kan ook een manier zijn om de waarde van spelers die je toch wil gaan verkopen te laten stijgen. Op deze manier kun je dus ook meer geld vangen voor spelers doordat zij meer waard worden door de langere duur van hun contract.

2. Evalueer en vernieuw de technische staf

Het knopje Staf brengt je ook naar een heel belangrijk deel van Football Manager. Hier kun je namelijk zien hoe goed jouw technische staf bezet is en in welk deel je eventueel nieuwe mensen moeten gaan zoeken. Het is sowieso belangrijk om je technische staf meteen op dag één te evalueren. Door de juiste technische staf om je heen te verzamelen kun je effectiever scouten, spelers opleiden en ervoor zorgen dat de club succesvol kan gaan zijn. Het heeft namelijk geen enkel nut om mensen in jouw technische staf te hebben zitten die kwalitatief niet goed genoeg zijn, een verkeerde persoonlijkheid hebben of niet matchen met de door jouw gekozen tactiek.

Indien je in staat bent om de juiste mensen op de juiste plaats neer te zetten zal het leven voor jou als manager bij jouw club een stuk makkelijker worden. Een capabel Hoofd Jeugdopleiding kan jouw goed met enkele taken ondersteunen. Goede (keepers)trainers, fysiotherapeuten en analisten zijn weer ontzettend belangrijk in hun eigen vak gebied. Zorg er daarom dan ook voor dat je genoeg tijd besteed an het vernieuwd van de technische staf. Er is zoveel te doen in het spel Football Manager dat het soms erg handig kan zijn om bepaalde taken te delegeren aan anderen. Je moet er dan wel van op aan kunnen dat zij deze taken naar behoren kunnen uitvoeren.

3. Creëer een scoutingnetwerk

Het vinden van de aller nieuwste super talenten is één van de dingen die Football Manager als game zijnde geweldig maakt. Zlatan Ibrahimovic speelde bij ons vroeger al in de Europese top voordat hij überhaupt naar AFC Ajax toe kwam en datzelfde geldt bijvoorbeeld voor een speler als Marcus Berg die onder meer bij PSV speelde. Als jij in staat wilt zijn om dit soort spelers te vinden in Football Manager dan zul je een goed en solide scoutingnetwerk moeten creëren. Het opzetten van een goed scoutingsteam is dan ook van essentieel belang afhankelijk van de grootte van de door jouw gekozen club en hun mogelijkheden.

Hoofd scouting

Alles begint bij het hoofd scouting. Deze persoon zal namelijk twee rollen vervullen. Ten eerste is hij de persoon die alle opdrachten aan de scouts zal gaan geven en ten tweede is hij een soort van adviseur die het laatste woord moet hebben bij het scouten van mogelijke versterkingen. Het is daarbij van belang dat hij goede ratings heeft op de attributen Spelerskwaliteiten beoordelen, Spelerspotentieel beoordelen, Motiveren en People-management. Ook is zijn tactische kennis van belang want je wil natuurlijk niet dat er verkeerde spelers voor jouw team worden gescout.

Scouts

Afhankelijk van de type save game waarvoor je gekozen hebt kan het van belang zijn om scouts uit diverse landen aan te trekken. Hierdoor zal de Wereldwijde Kennis van jouw scoutingsteam alleen maar toenemen. Dit zal je in staat stellen om in alle hoeken van de wereld de grootste talenten te vinden. Ook voor je scouts zijn de hierboven genoemde attributen enorm van belang. Hoe hoger de rating hoe beter de scout uiteindelijk is en hoe makkelijker jij de nieuwe Lionel Messi of Cristiano Ronaldo zult vinden in je save game. Daarnaast is het ook van belang om verschillende soorten scouts aan te stellen. Zo heb je scouts die goed zijn in het vinden van de grootste en nieuwste talenten maar zul je ook scouts nodig hebben die de huidige vaardigheden van een speler kunnen beoordelen.

Focus

Als je in Football Manager naar het kopje scouting gaat kun je ook de focus van jouw scoutingteam bepalen. Ook hier is het weer helemaal afhankelijk wat voor type save game je hebt. De filters die je tot je beschikking hebt in dit deel van het spel kunnen ervoor zorgen dat je alleen maar die spelers vindt waar jij naar opzoek bent. Het is dan wel van belang dat jij zelf weet om welke type spelers dit gaat. Ook kun je hier kiezen voor welke tactiek je deze focus in wilt gaan stellen. Dit kan dus belangrijk zijn als je naar een bepaalde tactiek toe aan het bouwen bent.

Scoutingpakket

Het bepalen van je scoutingpakket is ook enorm belangrijk. Dit doe je door boven via Spelers > Zoeken in het volgende scherm uit te komen. Hier kun je vervolgens kiezen welk scoutingpakket je graag wilt gebruiken. Dit pakket bepaalt namelijk het aantal spelers waarnaar gezocht zal gaan worden. Het vergroot tevens de kennis over deze spelers en hun geschiktheid voor een bepaalde rol in het veld. Daarnaast zullen je analisten deze lijst ook gebruiken om potentiële aankopen voor te stellen.

Afhankelijk van het soort club waar jij jouw save game mee begonnen bent raden wij je aan om altijd het hoogst mogelijke scoutingpakket te nemen wat je financieel met je club aan kunt. Dit komt jouw hele scoutingnetwerk alleen maar ten goede. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je niet enkele talenten vanaf het begin mist waardoor je achter net vist als andere Europese topclubs achter hun handtekening aan gaan.

4. Bepaal jouw tactiek

Het bepalen van de manier waarop jij jouw team wilt laten spelen is misschien nog wel het belangrijkst van allemaal. Alle hiervoor genoemde punten hebben allemaal raakvlak met jouw tactiek. Het is dus van belang om vanaf dag één een goed idee te hebben waar jij op tactisch gebied naar toe wilt gaan werken. Je zult niet de eerste manager zijn die een speler of talent verkoopt om daar vervolgens achteraf enorm spijt van te krijgen. Had dit punt niet hoger op deze lijst moeten staan? Wij van fmgidsen vinden van niet. omdat al deze facetten aan elkaar gelinkt zijn kun je ze ook in een andere volgorde oppakken. Het gaat er echter om dat deze vijf punten ontzettend belangrijk zijn om een goede save game op te kunnen zetten.

Zonder een goede analyse van jouw team weet je niet wat de sterke en zwakke punten zijn. Hierdoor ben je dus minder goed in staat om een juiste tactiek te bepalen. Als je geen goede tactiek maakt die goed bij je team past zul je ook minder effectief kunnen scouten. Dus zoals je begrijpt zijn deze vijf punten een solide fundament voor jouw als manager om succesvol bij een club te kunnen zijn.

5. Dien bestuursverzoeken in

Zodra je start bij een club is het noodzakelijk om vrijwel meteen het bestuur lastig te gaan vallen. Zorg ervoor dat je regelmatig het kopje Bestuursverzoek indien controleert. Via deze weg kun je er namelijk voor zorgen dat je club up to date blijft op diverse fronten. Je kunt hier namelijk de volgende dingen aanvragen die belangrijk zijn:

  • verbeteren van je Trainingscomplex
  • verbeteren van het Jeugdcomplex
  • hogere salarissen voor bepaalde posities in jouw technische staf
  • een Moederclub aanvragen
  • een Satellietclub aanvragen
  • aantal Trainers, Scouts, Analisten verhogen om meer specialisatie te hebben
  • je eigen contract te vernieuwen/opwaarderen
  • transferbudget verhogen

Vooral de eerste twee opties kunnen van groot belang zijn voor jou als manager. Maar ook dit is weer afhankelijk van het soort save game dat je hebt. Leg je vooral de focus op het ontwikkelen van jeugdspelers dan zul je ten alle tijde je faciliteiten moeten verbeteren. Dit zal er voor zorgen dat de ontwikkeling van je spelers sneller zal gaan. Ook kun je er dan zo voor zorgen dat de jaarlijkse Jeugd exponenten van een betere kwaliteit gaan zijn.

fmgidsen