fmgidsen

Speler Persoonlijkheden

Net zoals in het echte leven hebben jouw spelers in Football Manager hun eigen persoonlijkheden ook wel karakter genoemd. In deze gids gaan wij dieper in op deze persoonlijkheden en laten wij zien wat voor effect deze kunnen hebben op jouw save game.

Zodra je een club hebt uitgekozen en hier aan de slag bent gegaan is het zeer verstandig om jouw spelers hun persoonlijkheden te bekijken. Op deze manier leer je ze kennen en kun je een goed team samen stellen. De persoonlijkheden van je spelers bepalen voor een groot deel hoe zij zich onder verschillende omstandigheden zullen gedragen. Daarnaast kunnen de persoonlijkheden ook bepalen of een speler wel of niet zijn potentieel gaat vervullen. Onderschat ze daarom dus niet, ze spelen een vrij belangrijke rol.

Een speler zijn persoonlijkheid heeft invloed op:

 • Wedstrijd prestaties
 • Vooruitgang en affiniteit met training
 • Toekomstplannen van de speler en zijn algehele tevredenheid
 • Relatie(s) met teamgenoten, leden van de technische staf en met de manager (jij dus!)
 • Interactie(s) en reactie(s) op de media
Door zijn wedstrijdprestaties en reactie op situaties te beïnvloeden heeft dit indirect invloed op de speler zijn moreel en zijn vermogen om zich aan te passen aan situaties. De persoonlijkheid van een speler wordt bepaald door twee in-game attributen die je kunt vinden op de attributen pagina van de speler zelf in combinatie met nog zeven verborgen attributen. De twee kenmerken die bepalend zijn voor een speler zijn persoonlijkheid zijn Vastberadenheid en Leiderschap.

De verborgen persoonlijkheids attributen zijn:

 1. Ambitie
 2. Controverse
 3. Loyaliteit
 4. Druk (omgaan met)
 5. Professionaliteit
 6. Sportiviteit
 7. Temperament
 8. Vastberadenheid
 9. Leiderschap
Zoals je kunt begrijpen is het zeer handig om de persoonlijkheden van je speler te kennen. Daarnaast is het ook fijn als je weet hoe je er mee om moet gaan als je bijvoorbeeld een nieuwe speler aan wil trekken. Dit geldt vooral bij regens (newgens) omdat hun persoonlijkheid de groei van deze spelers zeer sterk beïnvloed. Football Manager heeft verschillende persoonlijkheden, sommige zijn positief, sommige zijn negatief en sommige zijn neutraal.
Deze speler zijn persoonlijkheid (karakter) is dus Redelijk Vastberaden

Positieve persoonlijkheden:

Zoals de naam al doet vermoeden zijn deze positieve persoonlijkheden zeer gunstig voor een speler. Deze spelers zijn over het algemeen makkelijker te managen en indirect helpen ze ook mee om een speler zijn potentieel te laten bereiken.

 1. Model burger
 2. Perfectionist
 3. Vastberaden
 4. Model professional
 5. Professioneel
 6. Redelijk professioneel
 7. Levendig
 8. Heel ambitieus
 9. Ambitieus
 10. Gedreven
 11. Vastbesloten
 12. Vrij bepaald
 13. Charismatische leider
 14. Geboren leider
 15. Leider
 16. Wilskrachtig
 17. Veerkrachtig

Neutrale persoonlijkheden:

De neutrale persoonlijkheden hebben zowel positieve als negatieve attributen. Waarbij overwegend de positieve attributen zwaarder wegen dan de negatieve attributen.

 1. Joviaal
 2. Luchthartig
 3. Toegewijd
 4. Loyaal
 5. Redelijk loyaal
 6. Eerlijk
 7. Sportief
 8. Onsportief
 9. Realistisch
 10. Gebalanceerd

Negatieve persoonlijkheden:

Spelers met negatieve persoonlijkheden zijn moeilijker te managen. Soms hebben ze enkele positieve attributen maar over het algemeen wegen de negatieve attributen zwaarder dan de positieve. Deze negatieve persoonlijkheden worden alleen toegewezen aan regens (newgens) en bestaan niet bij de bestaande spelers die aanwezig zijn in de database.

Laks

Nonchalant

Temperamentvol

Niet ambitieus

Makkelijk ontmoedigd

Weinig vastberadenheid

Laf

Weinig zelfvertrouwen

Conclusie:

De meeste persoonlijkheden zijn zelf beschrijvend en zoals eerder genoemd moet je pas op de negatieve gaan letten als je regens (newgens) gaat scouten. Tot die tijd is het een kwestie van je spelers leren kennen en een goed en leuk team bouwen waarmee je prijzen kunt gaan pakken. Wil je nog dieper in gaan op speler persoonlijkheden? Dan adviseren wij je om de nog uitgebreidere gids van Guide To FM te lezen.

Player Personalities

 

fmgidsen