fmgidsen

Speler Attributen (Eigenschappen)

In deze gids nemen we de Speler Attributen, ook wel Eigenschappen genoemd, onder de loep. Deze gids is een must-read als je opzoek bent naar spelers maar niet weet waar je op moet letten!

In Football Manager zijn de Eigenschappen van een speler ingedeeld in drie categorieën en je kunt deze terugvinden in het spelersprofiel van jouw speler(s). De eigenschappen van een speler vertegenwoordigen zijn vaardigheid en zijn de belangrijkste factor bij het bepalen van zijn prestaties. De drie categorieën zijn:
  • Technisch (of Keepen bij je doelmannen)
  • Mentaal
  • Fysiek
De eigenschappen hebben een beoordeling van 1 tot en met 20 waarbij 1 zeer slecht is en 20 uitstekend. Echter zijn er ook situaties waarin je wil dat een eigenschap een zo laag mogelijk cijfer heeft in plaats van een zo’n hoog mogelijk cijfer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de eigenschap felheid. Hoe hoger de beoordeling is bij jouw speler hoe groter de kans is dat hij overtredingen maakt en kaarten zal pakken. Daarnaast zijn er ook nog een aantal verborgen eigenschappen die hun invloed uitoefenen op andere eigenschappen het gedrag en de prestatie van jouw speler(s). Hieronder zullen we alle eigenschappen doorlopen zodat je meer inzicht krijgt wat ze precies doen in Football Manager.

Keepen

Baas in strafschopgebied

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de keeper controle kan nemen over het strafschopgebied door uit te komen voor voorzetten, steekballen en door zijn verdedigers aan te sturen.

Balvastheid

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de keeper de bal klemvast kan hebben bij een redding.

Communicatie

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de keeper kan communiceren met de verdedigers en hoe goed hij de verdediging neer kan zetten.

Eén-tegen-één

Deze eigenschap geeft weer goed goed de keeper zich kan weren in een één-tegen-éénsituatie.

Eerste balcontact

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de keeper de bal direct kan beheersen (onder controle kan krijgen) wanneer deze naar hem toe wordt gespeeld.

Excentriciteit

Deze eigenschap geeft weer in hoeverre de keeper de neiging heeft om onverwachte dingen te doen zowel met als zonder de bal.

Hoge ballen

Deze eigenschap geeft weer hoe hoog de keeper kan reiken bij kopduels.

Passing

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de keeper de bal succesvol bij een ploeggenoot kan afleveren.

Reflexen

Deze eigenschap geeft weer of de keeper een hoge kans op succes heeft bij het reageren op onvoorspelbare situaties.

Uitkomen (neiging)

Deze eigenschap geeft weer in hoeverre de keeper de neiging heeft om van zijn lijn af te komen bij steekpasses en voorzetten van de tegenstander.

Uittrappen

Deze eigenschap geeft weer hoe ver de keeper kan uittrappen en de nauwkeurigheid voor uitworpen en standaardsituaties. Gekoppeld aan passing weet je ook hoe goed de keeper is met de bal aan zijn voet.

Uitwerpen

Deze eigenschap geeft weer hoe nauwkeurig de keeper de bal naar een medespeler kan gooien.

Wegboksen (neiging)

Deze eigenschap geeft weer hoe groot de neiging van de keeper is om de bal weg te boksen terwijl hij hem misschien ook wel had kunnen vangen.

Technisch

Afstandsschoten

Deze eigenschap geeft weer hoe goed een speler kan schieten van buiten het strafschopgebied.

Afwerken

Deze eigenschap geeft weer hoe goed een speler kansen om kan zetten in doelpunten.

Dribbelen

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler met de bal kan lopen en de bal bij zich kan houden.

Eerste balcontact

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler de bal direct kan beheersen (onder controle kan krijgen) wanneer deze naar hem toe wordt gespeeld.

Hoekschoppen

Deze eigenschap geeft weer hoe goed en nauwkeurig de speler hoekschoppen kan nemen.

Koppen

Deze eigenschap geeft weer hoe goed en nauwkeurig de speler kan koppen.

Mandekking

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler zijn man (tegenstander) kan dekken.

Passing

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler de bal succesvol bij een ploeggenoot kan afleveren.

Strafschoppen

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler presteert vanaf de penaltystip.

Tackelen

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler de bal kan veroveren zonder een overtreding te begaan.

Techniek

Deze eigenschap geeft de esthetische kwaliteit weer van het spel van een speler, oftewel hoe verfijnd hij is aan de bal. Techniek is belangrijk voor het succesvol geven van een lastige voorzet of het succesvol spelen van de bal over de breedte van het veld.

Verre inworpen

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler een verre ingooi kan gooien, vaak in aanvallende situaties.

Voorzetten

Deze eigenschap geeft weer hoe goed en nauwkeurig de speler de bal over de breedte kan spelen.

Vrije trappen

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler een vrije trap kan nemen, zowel wat betreft directe doelpogingen als wat betreft diepte- of breedtepasses het strafschopgebied in.

Mentaal

Anticiperen

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler situaties kan voorspellen en hier adequaat op kan reageren.

Beslissingen

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler de juiste beslissingen kan nemen zowel met als zonder bal.

Concentratie

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler zijn mentale concentratie en oog voor detail is van wedstrijd tot wedstrijd.

Felheid

Deze eigenschap geeft niet per se weer hoe smerig een speler speelt, maar laat zien in hoeverre hij bereid is om problemen op te zoeken, mogelijk met meer overtredingen en kaarten tot gevolg.

Flair

Deze eigenschap geeft weer hoe hoeveel aangeboren talent een speler heeft voor creatief en onvoorspelbaar spel.

Inzet

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler bereid is om alles te geven en meer te doen dan van hem verwacht wordt.

Inzicht

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler in staat is om potentiële openingen en kansen te zien die een andere speler (misschien) niet ziet.

Kalmte

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler zijn mentale stabiliteit is en ook geeft het het vermogen weer om verstandige beslissingen te nemen, zowel met als zonder bal.

Lef

Deze eigenschap geeft weer hoe toegewijd de speler is waardoor hij vaak risicovolle situaties zal opzoeken die mogelijk tot blessures kunnen leiden.

Leiderschap

Deze eigenschap geeft weer hoe goed het vermogen van de speler is om invloed uit te oefenen op zijn ploeggenoten. Ploeggenoten scharen zich dan ook vaak om hem heen.

Positie kiezen

Deze eigenschap geeft weer hoe goed het vermogen van de speler is om verdedigende situaties te lezen en zijn positie daarop aan te passen. Het wordt niet gebruikt in aanvallende situaties, maar wordt gebruikt om te bepalen hoe goed een speler een bepaalde dreiging kan detecteren, wanneer daarop gereageerd moet worden en of hij zich in de beste of juiste positie bevindt met de huidige tactische opstelling.

Teamgeest

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler in staat is om tactische aanwijzingen op te volgen terwijl hij voor en met zijn ploeggenoten (samen) werkt.

Vastberadenheid

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler gebrand is op succes en hoeverre hij het beste van zichzelf geeft, zowel op als buiten het veld.

Zonder bal

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler positie kiest wanneer hij niet in balbezit is, waardoor hij aanspeelbaar wordt en zo gevaar creëert.

Fysiek

Behendigheid

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler op kan starten, kan stoppen en in verschillende richtingen kan bewegen, zowel met als zonder bal.

Evenwicht

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler op de been kan blijven, zowel met als zonder bal.

Kracht

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler zijn lichaam kan gebruiken om voordeel te behalen ten opzichte van zijn tegenstander.

Natuurlijke fitheid

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler fit kan blijven wanneer hij geblesseerd is of niet traint. De eigenschap bepaalt ook in hoeverre een speler zijn fysieke eigenschappen behoudt wanneer hij over zijn top is en in hoeverre hij fit blijft tussen wedstrijden in.

Snelheid

Deze eigenschap geeft de maximale snelheid van een speler weer, zowel met als zonder bal.

Sprongkracht

Deze eigenschap geeft weer hoe hoog de speler kan komen met het hoofd. De lengte van de speler heeft hier vaak invloed op.

Uithoudingsvermogen

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler zware fysieke activiteiten voor langere tijd vol kan houden.

Snelheid

Deze eigenschap geeft weer hoe snel een speler zijn topsnelheid kan bereiken vanuit stilstand.

Verborgen eigenschappen

Aanpassingsvermogen

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler zich aan kan passen in een nieuw land of omgeving. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent om buitenlandse spelers aan te trekken. Controleer dan even goed het scoutingsrapport of er niets (negatiefs) genoemd wordt over het aanpassingsvermogen van de betreffende speler.

Consistentie (regelmaat)

Deze eigenschap geeft weer hoe waarschijnlijk het is dat de speler naar zijn volle vermogen speelt in een bepaalde wedstrijd. Deze eigenschap heeft eigenlijk alleen maar effect op de mentale en technische eigenschappen. Hoe beter de consistentie, hoe stabieler de speler elke wedstrijd zal presteren.

Vuilheid

Deze eigenschap geeft weer hoe waarschijnlijk het is dat de speler de regels zal breken om daar voordeel uit te halen. In de trainers- en scoutingsverslagen wordt dit winnaarsmentaliteit genoemd. Hoe hoger de beoordeling voor vuilheid is hoe groter de kans is dat de speler overtredingen zal gaan maken met als doel om de wedstrijd te winnen.

Belangrijke wedstrijden

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler kan presteren in grote duels met veel druk. Ook dit komt terug in de trainers- en scoutingsverslagen. Hoe hoger de beoordeling is voor belangrijke wedstrijden, hoe beter de speler zal presteren in de duels waar het er echt om gaat (denk bijvoorbeeld aan de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax.)

Blessuregevoeligheid

Deze eigenschap geeft weer hoe waarschijnlijk het is dat je speler een blessure oploopt tijdens de training of tijdens een wedstrijd. Ook hiervan wordt melding van gemaakt in de trainers- en scoutingsverslagen. Door met dit soort spelers meer te rouleren dan met niet blessuregevoelige spelers kunnen zij toch nut hebben voor je team. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld ‘de man van glas’ Arjen Robben.

Veelzijdigheid

Deze eigenschap geeft weer hoe goed de speler in staat is om op andere posities uit de voeten kan die voor hem onbekend zijn. Ook hiervan wordt melding gemaakt in de trainers- en scoutingsverslagen, daar heet het dan multifunctionaliteit.

Een voorbeeld van de eigenschappen van een speler

Wil je een soortgelijke gids in het Engels bekijken? Ga dan naar de website van Guide to FM door hier te klikken!

2 thoughts on “Speler Attributen (Eigenschappen)

Comments are closed.

fmgidsen