fmgidsen

Mágico 4-2-4 tactiek | A Little Touch Of Magic

In deze post duiken we in de Mágico 4-2-4 tactiek. We gaan alle ins en outs van deze tactiek bekijken en laten zien waarom we voor deze formatie en instellingen hebben gekozen.

De inspiratie voor deze tactiek komt voort uit Footbal Manager 2020. Daar hadden we een 4-4-2 Wing Play tactiek gemaakt die zeer goede resultaten garandeerde. De club waar we destijds mee speelde, Rangers FC uit Schotland, werd daardoor een Europese topclub die jaarlijks mee wist te strijden om alle prijzen. Wil je over deze tactiek informatie vinden? Klik dan hier . Niet alle resultaten worden daar vermeld maar je kunt wel de formatie, instellingen en instructies terug vinden. Toppunt was toch wel dat we een aantal keer de nationale treble hebben weten te winnen en dat we 106 punten hebben weten te halen in de Schotse competitie van de 114 punten die je maximaal kunt winnen.

Voor het maken van deze post hebben we als ploeg RCD Espanyol gebruikt. De tactiek die we hebben weten te maken is getest in zowel LaLiga SmartBank als LaLiga Santander. Hierdoor hebben we dus een goed beeld van deze tactiek kunnen creëren waarna er besloten is om deze te delen met de Football Manager community. Het doel van deze tactiek is om met goed combinatievoetbal wedstrijden te winnen en prijzen te pakken. Hieronder kun je alle verdere informatie over deze tactiek vinden.

DE FORMATIE

Zoals reeds benoemd is er gekozen voor een 4-2-4 formatie waarbij het de bedoeling is dat er via combinatievoetbal kansen worden gecreëerd. Deze kansen moeten logischerwijs leiden tot doelpunten. Aan de andere kant moet er alles aan gedaan worden om ervoor te zorgen dat onze tegenstander niet tot scoren komt. Laten we maar eens beginnen met de spelersrollen en taken die gekozen zijn.

Meevoetballende keeper – Ondersteunen 

Er is gekozen voor een meevoetballende keeper omdat we met hoge defensieve lijn spelen. Hierdoor moet de keeper als een extra verdediger fungeren op de momenten dat dit noodzakelijk is. Naast het uitvoeren van zijn standaard taken als doelman zal hij zich ook buiten zijn eigen strafschopgebied wagen. Hij zal proberen om counters op te zetten met een lange steekpass op zijn medespelers. Tevens zal hij sneller van zijn lijn af komen indien de tegenstander door de defensie heen weet te komen.

Aanvallende ingestelde vleugelverdedigers – Ondersteunen

Beide vleugelverdedigers zullen zichzelf grotendeels moeten zien te redden. Aan de offensieve kant zullen zij de taken van een vleugelspits op zich nemen. Door het passeren van een mannetje en het geven van een voorzet zullen zij extra gevaar stichten. Daarnaast zullen zij op het middenveld meehelpen met het in de ploeg houden van de bal. Aan de defensieve kant moeten zijn tegenstanders dekken, voorzetten tegenhouden en ballen zien te veroveren. Al met al zijn dit dus twee spelers die enorm belangrijk zijn binnen deze tactiek. Let hier dus goed op bij het kiezen van de spelers die je op deze posities in zou willen zetten.

Centrale verdediger – Verdedigen

Afhankelijk van de kwaliteit van jouw spelers had je hier ook kunnen kiezen voor een voetballende verdediger met de taak verdedigen. Maar omdat het spelersmateriaal van Espanyol dit niet toeliet is er gekozen voor twee centrale verdedigers met als taak verdedigen. Hun doel is vrij simpel, zij moeten ervoor zorgen dat de tegenstander geen doelpunten kan maken. Daarnaast zijn zij binnen deze tactiek ook de spelers die de opbouw van achteruit moeten verzorgen. Zij moeten dus op meerdere vlakken hun mannetje staan dus ook hier is het weer belangrijk dat je spelers opstelt die deze rol en taak aan kunnen.

Spelmaker voor de defensie – Ondersteunen

Deze speler is misschien wel de belangrijkste van de hele ploeg. Hij moet de lijnen van het spel uiteenzetten binnen deze tactiek. Doordat hij met een ondersteunende taak speelt zal hij de bal komen ophalen bij de verdedigers om van daaruit het spel te verdelen. Naast het feit dat dit een creatieve speler is en moet zijn zal hij ook op defensief vlak zijn mannetje moeten staan. Hij zal namelijk ook de verdedigen uit de brand moeten helpen indien de situatie daar om vraagt.

Centrale middenvelder – Verdedigen

Deze allround verbindingsspeler zorgt voor de connectie tussen verdediging en aanval binnen deze tactiek. Samen met de spelmaker moet hij op het middenveld de dienst uit maken. Hij zal dus zowel tactisch als technisch sterk moeten zijn en ook op fysiek vlak zeker zijn mannetje moeten staan. Door de verdedigende taak zal hij zich vooral begeven rond de middencirkel om van daaruit aanvallen van de tegenstanders in de kiem te smoren en het tempo van de wedstrijd te bepalen.

Hangende vleugelspits – Ondersteunen

Deze naar binnentrekkende vleugelaanvaller creëert ruimte voor opkomende vleugelverdedigers. Daarnaast moet hij zorgen voor extra verwarring bij de defensie van de tegenstander door bijvoorbeeld achteruit lopende verdedigers uit te spelen. Wel is het zo dat hij zich ook vast kan lopen wat tot balverlies kan leiden. Het is daarom van belang dat je ook goed kijkt naar de spelerskwaliteiten van de speler die je hier wilt gebruiken. Een naar binnentrekkende vleugelspeler die liever langs de lijn opstoomt zal minder effectief zijn dan iemand die graag vanaf een flank naar binnen toe snijdt.

Naar binnen komende vleugelspits – Ondersteunen

Deze speler heeft als doel om zich naar het centrum te verplaatsen om daar een man meer-situatie te creëren. Daarnaast creëert ook hij ruimte voor de opkomende vleugelverdediger wat in deze tactiek zeer goed uitkomt. Door zijn ondersteunende taak zal hij diagonaal naar binnen snijden om de bal door het midden te kunnen spelen. Hierdoor zal hij voor extra verwarring in de defensie van de tegenstander zorgen. Gaat hij mee, zo ja valt er veel ruimte voor een spits of vleugelverdediger om in te duiken, zo nee dan komt er een man meer-situatie in het centrum wat gunstig uit kan pakken voor ons team.

Hangende spits – Ondersteunen

Deze speler geldt als verbindingsstuk tussen het middenveld en de aanval. Hij zal zich wat laten terugzakken zodat hij de bal mee kan geven aan ploeggenoten. Of juist de kaats aan kan gaan om vervolgens zelf op te stomen richting het strafschopgebied. Samen met de Hangende vleugelspits zal hij dus voor extra verwarring zorgen omdat de defensie van de tegenstander ook hier weer moet kiezen. Ga ik mee of blijf ik staan. In beide gevallen levert het ruimte op voor een medespeler om in te duiken.

Diepe spits – Aanvallen

Hij is de aanjager van de ploeg en de spil van elke aanval. Omdat hij als middelpunt van elke aanval fungeert zal hij zowel kansen voor zichzelf als voor zijn ploeggenoten dienen te creëren. Daarnaast moet hij ook achter mislukte steekpasses en wilde trappen vanuit de verdediging aan gaan om zo weer balbezit te veroveren. Door vervolgens de bal af te spelen aan een medespeler of voor eigen succes te gaan zal hij de constante aanvallende dreiging van de ploeg zijn. Er kan op deze positie ook voor een afmaker worden gekozen. Echter was het spelersmateriaal bij Espanyol beter afgestemd op een diepe spits, vandaar dus deze keuze.

DE TEAM INSTRUCTIES

Voor deze tactiek zijn we voor een Positieve mentaliteit gegaan. Omdat Espanyol in het eerste seizoen als kanshebbers om de titel in de Seguna Division geldt zul je vaak de betere ploeg zijn. Doordat je met een positieve mentaliteit geduldig en verzorgd combinatievoetbal op de mat probeert te leggen als team vonden we deze het beste passen. In de huidige Match Engine zie je ook veel aanvallende en zeer aanvallende tactieken. Dat is met Espanyol niet verstandig omdat je na eventuele promotie in de Primera Division uit gaat komen en daar zijn veel ploegen sterker dan jij bent. Kies jij wel voor een sterke club, dan kun je mentaliteit gerust aanpassen naar Aanvallend of Zeer aanvallend.

IN BALBEZIT

De instructies die gekozen zijn als de ploeg in balbezit is kun je op de afbeelding hieronder zien. Om enigszins tiki-taka voetbal te kunnen speler is er gekozen om redelijk smal te spelen. De spelers zullen hierdoor het veld kleiner maken en er zal meer door het midden worden gespeeld. Dat is natuurlijk helemaal prima omdat daar onze spelmaker rondloopt. Om toch het opkomen van de vleugelverdedigers enig nut te geven hebben we de focus op spel vanaf zowel de rechter- als de linkerflank aangezet. Voorzetten werken zeer goed in Football Manager 2021 dus de vleugelverdedigers zullen die moeten verzorgen zodra dit kan. Voetballend uitverdedigen is gekozen om ervoor te zorgen dat we zo min mogelijk lange ballen naar voren toe rammen. Om de wedstrijd te kunnen controleren is deze instructie dus zeer belangrijk. Kortere passing zorgt ervoor dat we niet over te lange afstand passes gaan geven die balbezit van de tegenstander kunnen opleveren. En last but not least is geduld opbrengen gekozen omdat we middels combinatievoetbal tot kansen en doelpunten willen komen. Door deze instructie zullen de spelers de bal meer in de ploeg houden om van daaruit opzoek te gaan naar openingen.

IN OMSCHAKELING

Bij balverlies moeten de spelers middels Counterpressie de bal zo snel als mogelijk terug zien te vervoeren. Er wordt dus voor gekozen om direct druk op de bal te geven in plaats van terug te lopen en te hergroeperen. Het is namelijk ideaal als je de tegenstander op hun eigen helft tot fouten kunt dwingen waar jijzelf als team van kunt profiteren. Met Blijf Op Positie wordt het verzorgde combinatievoetbal en de instructie geduld opbrengen nogmaals onderschreven. Door deze instructie aan te zetten zal je ploeg bedachtzamer en geduldiger omgaan met balbezit en het opzetten van aanvallen. Ook dit moet ervoor zorgen dat er geen onnodig balverlies wordt geleden. Zodra de doelman in balbezit is moet hij het spel snel voortzetten en de bal afspelen aan één van de twee centrale verdedigers. Nou zou de instructie Snelle Spelvoortzetting haaks staan op het geduldig opzetten van aanvallen. Echter zal jouw meevoetballende keeper dankzij deze instructie de bal soms toch ineens over de defensie van de tegenstander trappen waardoor jouw spits in een één-op-één situatie terecht kan komen. Het zorgt dus voor een beetje onvoorspelbaarheid van je ploeg.

ZONDER BALBEZIT

Ook in dit deel van de tactiek zijn de instructie weer vrij logisch te noemen. Door met een Veel Hogere Interventielijn te spelen in combinatie met de Extreem Dringende hoeveelheid druk zetten  en het Korter Dekken wordt de tegenstander flink onder druk gezet zodra zij in balbezit komen. De Hogere Defensieve Lijn zorgt ervoor dat het veld wat kleiner wordt waardoor je spelers wel goed technisch onderlegd moeten zijn. Voetballen in de kleine ruimte is namelijk niet voor iedereen weggelegd. En met de instructie Kort Afspelen Van Keeper Voorkomen proberen we riskante passes of lange ballen van de tegenstander te forceren. Dit met het oog op het snel heroveren van balbezit door onze eigen speler.

DE 4-2-4 IN ACTIE

Hieronder een aantal filmpjes van hoe deze tactiek precies werkt.

DE RESULTATEN

Ook willen we jullie nog even wat resultaten laten zien die met deze tactiek zijn behaald. Is het een onverslaanbare tactiek? Nee, zeker niet. Ook zul je met regelmaat aan het tweaken moeten blijven omdat elke tegenstander anders speelt. Daarnaast zullen jullie over andere type spelers de beschikking hebben waardoor je ook daar goed naar moet kijken. Maar in de basis is dit een solide tactiek waarop iedere Football Manager speler verder kan bouwen.

Eindstand LaLiga SmartBank (Segunda Division)

Een voorbeeld van uitslagen in de LaLiga SmartBank

Een aantal uitslagen uit de LaLiga Santander (Primera Division)

DOWNLOADLINK

Wil je deze tactiek ook eens uitproberen? Download hem dan hier (click). Mocht je deze tactiek gebruiken, post dan eens wat van je resultaten. We zijn zeer benieuwd naar de resultaten die jullie met deze tactiek weten te behalen.

 

 

One thought on “Mágico 4-2-4 tactiek | A Little Touch Of Magic

Comments are closed.

fmgidsen