fmgidsen

Hoekschoppen verdedigen in Football Manager

In deze gids laten wij van fmgidsen zien hoe je op eenvoudige wijze hoekschoppen kunt verdedigen. Deze manier van verdedigen werkt al sinds Football Manager 2017. Neem dus zeker even een kijkje!

Dode spelmomenten zoals vrije trappen, strafschoppen en hoekschoppen zijn altijd zeer belangrijk geweest in de voetballerij. Slechts één moment in een wedstrijd kan een hele grote impact hebben op het resultaat. Dit geldt natuurlijk ook voor ons als managers in Football Manager. In deze post leggen wij de focus op het verdedigen van hoekschoppen en hoe je deze soms zelfs kunt omtoveren tot een counter mogelijkheid voor jouw eigen team. Maar het belangrijkste is natuurlijk het voorkomen van doelpunten voor de tegenstander uit een hoekschop.

DE OPZET

We willen meteen duidelijk maken dat deze opzet bedoelt is om elke scoringsmogelijkheid voor de tegenstander weg te nemen. Dat deze manier van hoekschoppen verdedigen niet bij elk team even goed zal werken is logisch. Alles valt of staat met de kwaliteit van je spelers waardoor de uitwerking van deze opzet dus per ploeg en save game kan verschillen. Bij het maken van deze opzet hebben wij een 4-4-2 formatie gebruikt en goed gekeken welke speler op welke plek neergezet moest worden.

Het wegnemen van scoringsmogelijkheden van onze tegenstander is het doel van deze opzet

Eerste optie – de korte corner

De eerste mogelijkheid die je weg wilt nemen is de optie tot het nemen van een korte corner. Door simpelweg een speler de taak Druk zetten op hoekschopnemer te geven zal hij de tegenstander meteen onder druk zetten. Hierdoor zullen zij niet veel tijd hebben aan de bal om iets fatsoenlijks te bedenken. Ook kan het voor komen dat jouw speler een corner die de zestien meter in wordt geslingerd kan blokken met het lichaam of het hoofd. Door simpelweg een speler deze taak te geven zorg je dus meteen dat de tegenstander een aantal opties minder heeft tijdens het nemen van een hoekschop.

Tweede optie – eerste en tweede paal

We kennen allemaal dit soort type hoekschoppen. Ze zijn zeer moeilijk te verdedigen omdat de tegenstander in beweging is en daarnaast zijn het ook vaak deslimme spelers die deze taak uitvoeren bij een hoekschop. Zij hopen dan via een intikker de bal binnen te kunnen werken. Door beide palen door een speler te laten dekken (vaak de beide backs) kunnen zij er samen met de doelman voor zorgen dat de tegenstander hier niet in zal slagen.

Derde optie – de vijf meter

Ook dit soort type hoekschoppen zijn vaak lastig te verdedigen. Je hebt vaak te maken met grote en kopsterke tegenstanders die de bal binnen proberen te werken van relatief dichtbij. Door hier je drie beste koppers neer te zetten maak je het de tegenstander in ieder geval zeer moeilijk om via deze manier te scoren. Let wel goed op dat niet alleen de eigenschap koppen van belang is, ook de eigenschap sprongkracht is zeer belangrijk. De lengte van je speler kan zeker meehelpen maar is niet altijd bepalend in de uitkomst van een kopduel.

Vierde optie – scoren vanaf de rand van de zestien meter

Zoals je op het screenshot hierboven kunt zien hebben wij drie spelers ingesteld om naar achteren te gaan. Je kunt hier ook nog kiezen of ze lange spelers moeten dekken. Dit gebruiken wij echter nooit omdat deze drie spelers wat meer vrijheid hebben op deze manier. Doordat zij zich op zullen houden tussen de vijf meter en de rand van de zestien meter neutraliseer je ook meteen hier het gevaar. Als je ze wel een speler laat dekken, dan gaan ze uit positie lopen om deze speler te volgen waardoor er gaten kunnen ontstaan. Daarnaast zullen spelers van de tegenstander die de bal net buiten de zestien meter in bezit krijgen ook sneller onder druk worden gezet. Hierdoor zullen ze dan moeten kiezen voor een schot op doel (wat vaak gekraakt zal worden) of om de bal verder terug te spelen waardoor jouw team van het eigen doel af kan komen.

In het geval dat je de tegenstander tot een fout (lees; balverlies) dwingt, dan kun je zelf op de counter eruit. Omdat we ook twee spelers voorin blijven houden kun je dus zelf gevaarlijk worden uit een verdedigende hoekschop. Dit kun je ook terug zien in het filmpje hieronder.

Verdedigende hoekschoppen omturnen tot een eigen kans op een doelpunt

Naast het feit dat je je tegenstander wil beletten van het scoren vanuit een hoekschop is er ook altijd de optie om zelf gevaarlijk te worden vanuit een verdedigende hoekschop. Door de juiste spelers op de juiste plek te zetten kan elke hoekschop van de tegenstander uitmonden in een kans voor jouw eigen team. Zodra je deze opzet gebruikt zul je zien hoe snel het kan gaan wanneer je in balbezit weet te komen. Bekijk het filmpje hieronder maar eens hoe razendsnel ons team eruit komt en gevaarlijk wordt.

De doelman vangt de bal en speelt deze meteen naar de rechter vleugel

De rechtsbuiten (Barker) ontvangt de bal zonder onder druk gezet te worden door de tegenstander. Hij kan vervolgens zo richting het doelgebied van de tegenstander dribbelen

Zelf mist hij het schot op doel maar gelukkig is de andere aanvaller meegelopen die wel weet te scoren vanuit de rebound

Conclusie

Zoals je kunt zien kan deze opzet heel goed werken. Is deze opzet onverslaanbaar? Nee, de AI zal altijd wel eens een keer scoren vanuit een hoekschop. Maar de afgelopen Football Manager edities is deze manier van het verdedigen van een hoekschop zeer vruchtbaar gebleken. Daarom hebben wij besloten om hem ook deze keer weer te delen met de Football Manager community!! Zoals je hierboven kunt zien is het dus mogelijk om op een goede manier een hoekschop te verdedigen om vervolgens zelf gevaarlijk te worden bij het doel van de tegenstander.

Downloadlink

Download het bestand hier (click).

fmgidsen