fmgidsen

Hoe vergroot je de tactische bedrevenheid in Football Manager

In deze gids leggen we uit hoe je de tactische bedrevenheid in Football Manager kunt vergroten. Indien je dit goed opzet zul je zien dat hier veel meer uit te halen valt dan je aanvankelijk zou denken. Vergeet dus zeker niet om deze gids eens goed door te lezen.

Tactische bedrevenheid vergroten

De tactische bedrevenheid of ook wel tactische vertrouwdheid genoemd laat zien hoe goed de kennis en het begrip van jouw spelers is aangaande de vereisten die nodig zijn voor de algehele speelstijl en het tactische systeem dat je gebruikt. Het geeft de manager dus inzicht in hoeverre de spelers snappen wat er nodig is om de gekozen tactiek en speelstijl uit te kunnen voeren. Hoe hoger de tactische bedrevenheid is, hoe beter de prestaties van het team zullen zijn. Hieronder de lijst met categorieën die van invloed zijn op de tactische bedrevenheid van jouw spelers.

  • Mentaliteit
  • Passingstijl
  • Creatieve vrijheid
  • Hoeveelheid druk zetten
  • Mandekking
  • Tempo
  • Breedte
  • Positie/Rol/Taak

Wat belangrijk is om te weten is dat de spelersinstructies en ook de meeste teaminstructies geen invloed hebben op de tactische bedrevenheid. De niveaus van de tactische bedrevenheid lopen van Onbeholpen tot aan Zeer Bedreven. Het is dus logisch dat je pas het ware potentieel van de tactiek te zien zal gaan krijgen als alle spelers hun tactische bedrevenheid niveaus op Geoefend of hoger liggen. Ook kun je aan dit deel binnen Football Manager al snel zien hoe goed een speler binnen de tactiek en speelstijl zal gaan passen. Begint hij met vrijwel alles op het niveau Onbeholpen dan heeft de desbetreffende speler een langere weg af te leggen dan een speler die al meer niveaus op Geoefend of zelfs Zeer Bedreven heeft.

De tactische bedrevenheid wordt vergroot door middel van trainingen en het spelen van wedstrijden. Het is dan ook van essentieel belang dat er vanaf de eerste dag in de voorbereiding meteen goede training sessies worden gemaakt. Hieronder zie je welke trainingsonderdelen je dient te gebruiken per tactische bedrevenheid categorie.

Mentaliteit
Onderdeel Sessie
 
Algemeen Totaal
Veldspelers
Tactiek
Wedstrijdvoorbereiding Allemaal
Tactisch Aanvallend schaduwen
Verdedigend schaduwen
Passingstijl
Onderdeel Sessie
 
Algemeen Totaal
Veldspelers
Balbezit
Aanvallend Allemaal
Creatieve vrijheid **
Onderdeel Sessie
 
Algemeen Totaal
Veldspelers
Aanvallend
Wedstrijdvoorbereiding Allemaal
Aanvallend Allemaal
Verdedigend Ingrijpen
Terugtrekken
Defensieve breedte
Vooraan beginnen

** plus alle sessies die van invloed zijn op mentaliteit

Druk zetten
Onderdeel Sessie
 
Algemeen Totaal
Veldspelers
Verdedigend
Verdedigend Ingrijpen
Terugtrekken
Defensieve breedte
Vooraan beginnen
Mandekking
Onderdeel Sessie
 
Algemeen Totaal
Veldspelers
Verdedigend
Wedstrijdvoorbereiding Allemaal
Tempo
Onderdeel Sessie
 
Algemeen Totaal
Veldspelers
Balbezit
Breedte
Onderdeel Sessie
 
Algemeen Totaal
Veldspelers
Tactiek
Tactisch Aanvallend schaduwen
Verdedigend schaduwen
Positie/Rol/Taak
Onderdeel Sessie
 
Algemeen Totaal
Veldspelers
Tactiek
Tactisch Aanvallend schaduwen
Verdedigend schaduwen

 

Indien het je lukt om met bovenstaande informatie goedwerkende training schema’s op te stellen dan zul je zien dat de tactische bedrevenheid snel zal toenemen bij de spelers. Echter zul je deze sessies ook nog moeten zien te combineren met sessies die de conditie en fitheid van de spelers verbeteren tijdens de voorbereiding. Het is dus van belang dat er een goede balans wordt gemaakt tussen het vergroten van de tactische bedrevenheid en andere gebieden waarop de spelers training dienen te krijgen.

Ook is het spelen van wedstrijden naast de trainingen zoals hierboven beschreven van essentieel belang om de tactische bedrevenheid te vergroten. Dit geldt zowel voor het team als per individuele speler. De spelers die in de voorbereiding in de oefenwedstrijden mogen spelen krijgen snellere bekendheid en begrip van je tactiek dan spelers die op de bank zitten en alleen maar trainen. Je spelers moeten in hun rol en op hun vertrouwde positie speeltijd krijgen waarbij de primair getrainde tactiek wordt gebruikt tijdens deze wedstrijden. Deze combinatie is enorm belangrijk als je tijdens de voorbereiding goede stappen wilt zetten in het vergroten van de tactische bedrevenheid.

Ga er vanuit dat als je dit helemaal weet te perfectioneren het jouw team zeker twee tot drie maanden in game gaat kosten om helemaal vertrouwd te raken met twee tot drie speelsystemen (tactieken). Maar alles zal afhangen van de bovengenoemde factoren, hoever je dit weet te perfectioneren en ook zijn eventuele (late) transfers tijdens de voorbereiding natuurlijk nog van invloed. Elke speler die laat binnenkomt zal grotendeels op nul beginnen wat zo zijn invloed zal hebben op de tactische bedrevenheid. Daarnaast geldt dit ook als je een speler laat vertrekken en deze met een jeugdspeler vervangt. het proces zal dan toch vertraging oplopen tenzij deze jeugdspeler bijvoorbeeld al mee aan het trainen was met het eerste elftal. Vooruitkijken en plannen is dus bijna een noodzaak om dit goed onder controle te houden.

TIP!: Vergeet ook niet dat keeperstrainingen zullen helpen om de tactische bedrevenheid van de keepers te vergroten.

Het tweaken van je tactiek

Naast het feit dat je middels trainingen de tactische bedrevenheid kunt vergroten is het wel of niet tweaken van je tactiek hier ook van invloed op. Stel dat je de eerste paar maanden van je save achter de rug hebt en je bent op tactisch gebied niet helemaal tevreden. Echter is het team wel Zeer bedreven in het uitvoeren van de tactiek en speelstijl, wat dan? Dan heb je in feite twee opties. Of je start een hele nieuwe tactiek of je begint met het tweaken, doen van aanpassingen, aan je huidige tactiek. Het is dan van belang dat je niet teveel ineens verandert. Hoe meer aanpassingen je namelijk doet hoe mee de spelers weer opnieuw moeten werken aan hun tactische bedrevenheid. Probeer dus elke keer dat je iets wil veranderen deze verandering zo klein mogelijk te houden. Ben je daarna nog steeds niet tevreden pas het dan weer een klein beetje aan. Omdat je het mooiste en beste voetbal van jouw team bij hoge tactische bedrevenheid te zien krijgt is dat iets waar je ten alle tijden naar moet proberen te steven.

TIP!: Het maken van een compleet nieuwe tactiek kan en mag altijd. Echter stel deze dan nog niet in als primaire getrainde tactiek. Laat hem een half seizoen op de achtergrond als tweede of derde tactiek staan. Vervolgens ga je deze pas intensief gebruiken in wedstrijden en trainingen in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Op deze manier hebben je spelers al wat kennis van deze tactiek wat het vergroten van de tactische bedrevenheid ten goede moet komen gedurende de voorbereiding.

 

 

fmgidsen