fmgidsen

Hoe maak je een data sheet met gegevens uit FM21?

In deze post laten we zien hoe je een visualisatie van diverse data uit Football Manager 2021 op vrij eenvoudige wijze kunt maken. De credits voor deze informatie gaan naar Magnus Steinkelson die hier recentelijk al een post over schreef.

Ben jij helemaal gek van het analyseren van data in Football Manager? Of wil jij jouw blog post opleuken met een paar mooie data sheets? Dan moet je zeker deze post lezen want in een aantal simpele stappen leggen wij uit hoe je onderstaande sheets kunt maken.

Een voorbeeld van een data sheet gecreëerd met Tableau

DE RUWE DATA

Zonde de ruwe data heb je helemaal niets. Nu zou je natuurlijk alles handmatig kunnen opschrijven of kunnen verwerken in excel maar daar wil je toch helemaal niet zoveel tijd insteken? Het kan dan ook op een veel snellere en makkelijkere manier. Ga in Football Manager naar het team profiel. Dat is het stukje waarin je alle spelers kunt zien met hun algemene informatie of bijvoorbeeld de hoeveelheid sterren die je spelers van de technische staf krijgen. Zie het voorbeeld hieronder waar er gekozen is om alle statistieken van de spelers te laten zien. Je zou ook een kolom toe kunnen voegen met bijvoorbeeld het gespeelde aantal minuten per speler. Er zijn dus veel mogelijkheden om diverse data sheets te creëren.

Speler statistieken als voorbeeld data

Vervolgens druk je op CTRL +P waarna je in het afdruk scherm terecht komt. Kies hiervoor voor de optie Webpagina. Als je dit gedaan hebt kun je vervolgens de map uitkiezen waar je het bestand op wilt gaan slaan. Geef het vervolgens ook een duidelijke naam zodat je het makkelijk terug kunt vinden.

Ga vervolgens naar de map waar je dit bestand hebt opgeslagen en op het bestand met Excel. Heb je niet de beschikking over Excel dan kun je ook gratis OpenOffice downloaden. Na de installatie van OpenOffice kies je voor het programma Calc, dit werkt nagenoeg hetzelfde als Excel van MS Office. Open vervolgens het opgeslagen bestand en sla het vervolgens op als .xls bestand. Geef het weer een duidelijke naam zodat je het snel kunt terugvinden.

TABLEAU EN DATA IS EEN GEWELDIGE COMBINATIE

Om de mooie data sheets en grafieken te kunnen creëren moet je het programma Tableau downloaden. Ook dit is weer software die gratis is! Zodra dit programma gedownload en geïnstalleerd is open je het .xls bestand. Vervolgens klik je links onderin op Sheet1 en vervolgens kun je aan de slag. Je komt daarna in een scherm waarin je alles wat in de linkerkolom staat kunt slepen naar diverse plekken binnen Tableau. Als je bijvoorbeeld het kopje Name naar COLUMNS sleept en SUM(Mins) of Assists of Goals dan krijg je een overzicht zoals je hieronder kunt zien.

Leef je uit met alle opties die Tableau te bieden heeft

Het is dus afhankelijk van de type data die jij geselecteerd hebt welke mogelijkheden je allemaal hebt. Via de knop Show Me rechts bovenin heb je ook nog diverse opties waarop de data getoond wordt. Kolommen, bolletjes, pizza punten of stippen? Ook hier zijn de mogelijkheden die Tableau aan je biedt weer enorm. Dit programma heeft echt een heleboel opties en mogelijkheden dus leef je lekker uit en creëer de mooiste data sheets die jij zelf kunt bedenken. Zo kun je onder meer plaatjes toevoegen maar heb je ook de optie om slechts een bepaalde selectie van de data te laten zien. De keuze is reuze en dat maakt Tableau als een zeer welkom en prettig programma om mee te werken.

HOE KUN JE DE DATA SHEET HET BESTE GEBRUIKEN

Ook hier zijn de opties en de keuze weer reuze. Sommige mensen gebruiken deze informatie aan het einde van ieder seizoen. Op die manier kunnen ze zien welke spelers veel hebben gescoord, wie er vaak assists hebben gegeven en wat de Gemiddelde Beoordeling is geweest van iedere speler over het hele seizoen gezien. Je kunt het daarnaast ook gebruiken om te zien welke spelers veel minuten hebben gemaakt en welke spelers te weinig. Het is dus een goede tool om te gebruiken als je voor een Youth Development save game hebt gekozen. Tevens is het ook een extra tool om te gebruiken tijdens het scouten van spelers. Omdat je kunt zien op welk gebied je ploeg versterking heeft kun je dus nog gerichter naar bepaalde spelers gaan scouten.

CONCLUSIE

Wij zijn enorm blij met de post die Steinkelson recentelijk heeft gedeeld met Football Manager community. Het programma Tableau biedt content creators zoveel meer mogelijkheden en opties waar de meeste tot voor kort nog niet van gehoord hadden. Vergeet dus niet om een kijkje te nemen op zijn website en hem te volgen op Twitter! De links staan hieronder.

Steinkelson website: https://mattylewis11.medium.com/

Steinkelson op Twitter: https://twitter.com/steinkelsson

fmgidsen