fmgidsen

Hoe creëer je een effectief scouting netwerk?

In Football Manager is het scouten van spelers een zeer belangrijk onderdeel tijdens het bouwen van een prijzen winnend team. In deze post leggen wij uit hoe jij een goed scouting netwerk kunt opzetten en onderhouden. Neem dus zeker even een kijkje!

In elke save game die je in Football Manager speelt is er niets lekkerder dan het ontdekken van talenten die zich kunnen gaan ontpoppen tot de wereldspelers van de toekomst. Om dit goed te kunnen doen is het zeer belangrijk dat je een goed scouting netwerk hebt. Hiermee kun je namelijk echt het verschil maken ten opzichte van de concurrentie. Zie het maar even zo, als jij iedere keer in staat bent om de grootst mogelijke talenten naar jouw club toe te halen dan kan jouw concurrentie dat niet. Als je dan ook nog eens goede faciliteiten tot je beschikking hebt bij jouw club dan kun je ze ook nog eens ontwikkelen tot absolute wereldspelers.

Wereldwijde Kennis

Ieder individueel lid van jouw technische staf heeft een bepaald niveau aan Wereldwijde Kennis. De kennis van het thuisland is altijd 100% (behalve bij de fysiotherapeuten die hebben slechts 10%). Alleen jouw scouts kunnen ook kennis opbouwen van andere landen en regio’s. Dit kunnen zij doen door;

 • Het scouten van een land als onderdeel van een scoutingsopdracht
 • Werkzaam zijn binnen een bepaald land
 • Het hebben van favoriet personeel met een andere nationaliteit dan die zij zelf hebben

Tip: het kan dus handig zijn om ervoor te zorgen dat alle leden van jouw technische staf een andere nationaliteit hebben want dit vergroot de Wereldwijde Kennis!

Als je in Football Manager op het kopje Scouting drukt, vervolgens rechts op het kopje Regionale Kennis drukt dan kom je uit in een overzicht zoals hieronder op het screenshot is te zien. Hier zie zie je hoe goed de Wereldwijde Scouting Kennis van jouw club is. Ook kun je zien welk lid van de technische staf aan welk deel van de Scouting Kennis bijdraagt. Dit overzicht is verder ook van belang om te zien in welke regio of landen je eventueel de kennis zou willen verhogen.

Daarnaast is het niveau van de totale Scouting Kennis van jouw club ook nog belangrijk want dit bepaald mede hoeveel spelers je kunt zien en filteren in de scoutingsoverzichten. Hoe hoger de Wereldwijde Kennis van jouw club is hoe lager de reputatie en het niveau van spelers maar ook leden van de technische staf gaan zijn die jij terugziet in jouw Scoutingsopdrachten. Ook wordt hiermee het bepaald hoe goed jouw scouts spelers “kennen” op individueel niveau (denk hierbij aan de gele en zwarte sterren).

Een ander vrij simpele manier om de Wereldwijde Kennis van jouw club te vergroten is via satellietclubs. Deze kun je aanvragen via bestuursverzoeken, let dan wel even op dat je kiest voor de optie om de clubs bekendheid in een ander land te vergroten. Op die manier zal jouw bestuur dan opzoek gaan naar een buitenlandse satellietclub.

Het opbouwen van een effectief scouting netwerk

Het is natuurlijk van groot belang dat jij als manager jouw scouting netwerk zo effectief mogelijk neerzet en onderhoudt. Zoals hierboven is het uitbreiden van de Wereldwijde Kennis één van de eerste dingen die je moet doen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je goed kijkt naar het scoutingsgebied van je club. Deze wordt bepaald door het bestuur. Via bestuursverzoeken kun je deze laten vergroten of verkleinen mits het bestuur daar mee instemt. Het is van belang dat je op het gebied van scouting de prioriteit geeft aan landen die belangrijk zijn voor jouw club. Dit zijn onder meer:

 • Landen die zich in dezelfde regio bevinden als jouw eigen club – Hierdoor kun je makkelijker de concurrentie te snel af zijn en daarnaast heb je niet te maken met werkvergunningen tijdens het aantrekken van spelers. Ook vergroot het de kans dat spelers bij jouw club willen tekenen en er willen blijven spelen.
 • Landen die zich in dezelfde regio bevinden met hoge reputatiedivisies – Clubs in deze landen hebben een hogere kans om spelers te produceren met een goed vermogen (CA) en potentieel (PA). Daarnaast is de kans ook groter dat deze spelers zich sneller en beter ontwikkelen. Een voorbeeld hiervan in Europa zijn bijvoorbeeld Duitsland, Engeland, Italië en Spanje.
 • Landen die regelmatig een groot aantal jonge spelers (newgens) produceren – Het hebben van goede kennis van deze landen is uitermate belangrijk. Hierdoor is de kans groot dat jij geen enkel talent hoeft te missen. Voorbeelden van deze landen zijn bijvoorbeeld Brazilië, Argentinië, Rusland, Mexico, Nigeria, Turkije, Portugal, Ivoorkust en Colombia.
Scouts aantrekken

Het is van groot belang dat je goede scouts aan weet te trekken. Hierbij moet je vooral letten op de attributen Aanpassingsvermogen, Spelerskwaliteiten beoordelenVastberadenheid en Spelerspotentieel beoordelen. Hoe hoger de ratings zijn op deze attributen hoe beter (zie screenshot hieronder als voorbeeld). Let daarnaast natuurlijk ook goed op de Wereldwijde Kennis die iedere scout die je aan wilt trekken en zijn of haar nationaliteit. Hoe diverser hoe beter!

Scoutingopdrachten

Het is aan te raden om zelf de controle te nemen over het hele scouting gebeuren. Dit om een zo goed mogelijk eind resultaat te behalen. Via het tabblad Scouting > Opdrachten kun jij al jouw scouts diverse opdrachten meegeven. Zoals op het screenshot hieronder te zien is zijn de opties zeer uitgebreid. Hierdoor zul je dus een aantal keuzes moeten maken wat je wel en wat je niet wilt laten scouten. Hieronder de drie voornaamste scoutingopdrachten waar je uit kunt kiezen;

 • Je kunt spelers scouten – de opties bij het scouten van spelers zijn enorm. Zo kun je onder meer kiezen of je een speler op een bepaalde eigenschap wil scouten of dat hij goed past binnen jouw tactiek of misschien ben je wel opzoek naar een bepaalde type speler of een speler voor een bepaalde positie. Het kan dus allemaal dus bedenk goed waar je voor kiest.
 • Je kunt teams scouten – er zijn drie opties bij het scouten van teams. Zo kun je kiezen voor een verslag over een specifiek team, doorlopende analyserapporten of doorlopende analyses van de volgende tegenstander (aanrader!!).
 • Je kunt wedstrijden scouten – bij deze opdracht kun je er dus voor kiezen om specifieke wedstrijden te scouten. Wijs een scout toe, selecteer de wedstrijd en vervolgens kun je na de wedstrijd bij de scoutingopdracht kijken welk resultaat daar uit voort is gekomen. Let er wel goed op dat bij dit type scoutingopdracht er extra kosten aan verbonden zijn voor de reis en het verblijf van jouw scout.

Daarnaast is het ook van belang om in de belangrijkste landen en regio’s een soort van cyclus op te bouwen qua het scouten van spelers. Zo krijgt bijvoorbeeld iedere club jaarlijks weer een nieuwe lichting Jeugdexponenten. Om deze goed in kaart te brengen is het dus van belang om bij de duur van de scoutingopdracht Voortdurend te kiezen. Hierdoor zal de door jouw gekozen scout continue deze scoutingopdracht blijven uitvoeren. Daarnaast is het ook van belang om ieder jaar op zoek te gaan naar betere scouts dan die je hebt. Hoe beter de scout hoe betere spelers er gevonden zullen gaan worden in combinatie met je scoutingsbereik en het scoutingspakket welke aanwezig zijn.

Scoutingsverslagen

Zodra een speler is bekeken door een van je scouts kun je een scoutingsrapport (of verslag) bekijken. In dit rapport krijg je een mooi overzicht gepresenteerd waarin jouw scout zijn beoordeling en advies over desbetreffende speler geeft. Hier kun je onder meer zien hoeveel sterren de spelers krijgt qua huidig (CA) en potentieel niveau (PA). Ook kun je de voors en tegens bekijken waarom je een speler wel of niet aan zou moeten trekken. Daarnaast weet je ook meteen of een speler geïnteresseerd is in een eventuele transfer, wat hij moet gaan kosten en wat voor salaris hij gaat vragen tijdens de onderhandelingen.

Tevens kun je via de tabbladen aan de rechterkant ook de eigenschappen (attributen), de beste posities en rollen en de eventuele blessuregevoeligheid van de speler zien. Ook zie je meteen in het stukje Teamvergelijking hoe goed hij is ten opzichte van de spelers die je al hebt. Een scoutingsverslag geeft je dus een zeer mooi totaal plaatje over de speler die je hebt laten bekijken. Doe er dus zeker jouw voordeel mee!

Transfer Vergaderingen

Een andere manier om nieuwe spelers te vinden is via de Transfer Vergaderingen. Hierin kun je samen met de voorzitter, directeur voetbalzaken, assistent manager en hoofd scouting een strategie bespreken. Ook hier heb je weer diverse opties. Zo kun je de Transfer Vergadering afwijzen en er niets mee doen. Maar wij raden je aan om deze vergaderingen zeker plaats te laten vinden. Je krijgt dan namelijk spelers aanbevolen voor posities waarvan jouw technische staf vindt dat je er te weinig in je selectie hebt. Tevens heb je de optie om naast de eerder genoemde Scouting Focus (de Algemene Focus) ook een Korte Termijn-focus in gang te zetten. Hier kun je dan spelers laten scouten voor een bepaalde positie. Zodra de verslagen klaar zijn kun je kiezen of je deze spelers wel of niet wilt gaan huren of kopen.

Spelersvaardigheid (huidig niveau & potentieel niveau)

Tijdens het scouten naar spelers zul je te maken krijgen met de befaamde gele, zwarte en grijze sterren. Deze sterren weerspiegelen de spelersvaardigheid van de spelers die je aan het scouten bent. Of om het in andere woorden te zeggen, ze geven aan wat het Huidig Niveau (Current Ability) en het Potentieel Niveau (Potential Ability) is. Hierdoor kun je meteen zien hoe goed deze speler op dit moment is en hoe goed hij eventueel kan worden tussen nu en het einde van zijn carrière. Maar het is ook van groot belang dat jij je niet alleen maar door de sterren laat leiden. Dit is namelijk afhankelijk van het kennis niveau bij een scout van een speler. Hoe hoger het kennis niveau hoe minder zwarte sterren je zult zien. De zwarte sterren vormen een stukje onzekerheid omdat je scout dus simpelweg nog niet weet hoe goed de speler kan gaan worden.

Wij raden je ook zeker aan om altijd even een kijkje te nemen bij de attributen van de speler die gescout is op zijn spelersprofiel. De attributen kunnen namelijk een heel ander verhaal vertellen. Misschien is een speler door bepaalde ratings bij bepaalde attributen niet geschikt om binnen jouw tactiek te kunnen functioneren. Gebruik dus altijd een combinatie van en het scoutingsrapport en jouw eigen gezonde verstand. Aangaande de gele sterren adviseren wij om het volgende te hanteren;

 • 5 gele sterren = Sterspeler
 • 4 gele sterren = Belangrijke speler
 • 3 gele sterren = Basisspeler
 • 2 gele sterren = Reservespeler
 • 1 gele ster = Niet halen of zo snel als mogelijk afscheid van nemen

Scoutingspakket

Via Scouting > Spelers > Zoeken kom je terecht in onderstaand scherm. Hier kun je het pakket kiezen wat je wilt gebruiken voor jouw scoutingsafdeling. In dit voorbeeld hebben we AZ genomen waardoor je dus de diverse lagen ziet die met Nederland te maken hebben. Zo kun je kiezen voor Geen Pakket wat eigenlijk geen optie is. Daarna wordt er telkens een stap gemaakt van de Eredivisie tot aan Wereld. Elk scoutingspakket behalve de eerste kost je een maandelijks bedrag aan geld. Het pakket dat je kiest bepaald het aantal spelers waar naar gezocht kan worden. Daarnaast vergroot het ook de kennis voor deze spelers en hun geschiktheid voor een bepaalde rol in het veld. Je transferanalisten gebruiken dit ook om potentiële aankopen voor te stellen. Hoe beter (en duurder) het pakket hoe meer spelers je te zien zult krijgen.

Ook kun je bij het kopje Scoutingsbudget aangeven hoe groot dat budget mag zijn. Dit budget wordt onder meer gebruikt voor zowel het eerste elftal als de jeugdelftallen. Ook gaan hier de kosten vanaf voor eventuele losse scoutingsreizen zoals reeds eerder genoemd in deze post. Let wel op dat als je het scoutingsbudget groter wil maken dan gaat dit af van jouw transferbudget. Het is aan te raden om je budget zo groot als mogelijk te maken. Dit komt je club alleen maar ten goede op het gebied van scouten.

Het Scoutingscentrum

Een ander belangrijk iets is het Scoutingscentrum. Veel mensen schatten hier de waarde niet goed van in. Maar op het gebied van scouten is dit echt het zenuwstelsel waar vrijwel alles samenkomt. Een van de belangrijke dingen die je hier namelijk in kunt stellen is de Algemene Focus die gebruikt wordt door jouw scouts. Zoals je op het screenshot hieronder kunt zien zijn ook hierde opties weer talrijk en kun je dus helemaal zelf bepalen hoe er gescout moet worden.

Daarnaast is het Scoutingscentrum ook de plaats waar je alle aanbevelingen kunt zien die je scouts gedaan hebben. Hierbij heb je de keus om dit te bekijken als een lijst of per speler in de vorm van een kaart. Ook kun je hier de Scouting Verantwoordelijkheid veranderen. Zo is er de optie om zaken te delegeren of alles zelf te doen. Afhankelijk van de type save game die je hebt gecombineerd met hoeveel tijd je hebt om Football Manager te spelen adviseren wij om zoveel al mogelijk de dingen zelf te doen.

Conclusie

Zoals je in deze gids hebt kunnen lezen is het scouting onderdeel in Football Manager enorm. Toch kan het zeer waardevol zijn om je juist in dit deel van het spel te verdiepen. Het kan namelijk enorme voldoening geven als je iedere keer supertalenten weet te vinden. Of dat je elke keer de concurrentie te snel af bent omdat jij jouw zaakjes goed op orde hebt. Wil jij nog meer weten over scouten in Football Manager? Neem dan eens een kijkje op de website van GuideToFM.

2 thoughts on “Hoe creëer je een effectief scouting netwerk?

Comments are closed.

fmgidsen