fmgidsen

Expected Goals (xG) in Football Manager

We weten inmiddels dat Expected Goals (xG) in Football Manager 2021 zal zitten maar natuurlijk nog niet in welke vorm of op welke manier. In deze gids leggen we uit wat Expected Goals precies is en hoe men het in het hedendaagse voetbal gebruikt.

Wat is Expected Goals?

Met Expected Goals ook wel xG genoemd proberen voetbalstatistici de kwaliteit van de schoten van een bepaald team te meten. De xG laat dus zien hoeveel doelpunten je kan verwachten van een team op basis van de kwaliteit van de kansen. Hierdoor kun je dus ook vrij gemakkelijk antwoord geven op vragen als wie was het beste team, welk team had de beste kansen en geeft een team echt zoveel kansen weg als dat de media zegt. Het gaat dus feitelijk om het meten van verhoudingen tussen teams in een wedstrijd. Dit ‘meten’ wordt gedaan via een model dat steeds wordt getoetst vervolgens evolueert en aan wordt gepast waardoor het steeds betrouwbaarder wordt. Hierdoor hoef je dus niet meer van een mening van een speler of een trainer uit te gaan. Je kunt nu dus aan de hand van statistieken laten zien welk team de beste kansen op een doelpunt heeft gehad.

Welke factoren spelen mee bij xG?

In het voetbal zijn er meerdere manieren waarop je een kans op een doelpunt kunt creƫren. Zo heb je onder meer:

 • Voorzetten
 • Afstandsschoten
 • Een dribbel
 • Een counter
 • Een vrije trap

Daarnaast kun je ook op verschillende manieren een doelpunt scoren.

 • Strafschop
 • Kopbal
 • Omhaal
 • Volley
 • Binnen tikker
 • Schot van afstand

Door aan al deze factoren een bepaalde waarde te hangen kun je dus uiteindelijk een cijfer berekenen. Zo is het bijvoorbeeld veel moeilijker om een doelpunt van buiten de zestien meter te scoren via een omhaal dan een binnen tikker vanuit een voorzet. Eigenlijk kun je dus stellen dat de afstand tot het doel en het lichaamsdeel waarmee gescoord wordt de twee sleutel factoren zijn om het xG cijfer of percentage te berekenen.

Wat is het nut van Expected Goals?

Expected Goals hebben nu vanwege de drie volgende redenen.

 • Ze geven informatie over een speler, team of wedstrijd

Expected Goals laten goed de verhoudingen zien in een wedstrijd. Hierdoor kun je dus veel makkelijker zien of een bepaald team echt meer kansen op een doelpunt heeft gehad en of zij bijvoorbeeld defensief echt zoveel kansen weggeven als dat wordt gezegd. Via Expected Goals kun je dus wel degelijk aantonen welk team er beter was in een wedstrijd.

 • Ze vertellen meer dan alleen de uitslag van een wedstrijd

Expected Goals laat echter niet alleen maar zien welk team beter was dan het andere. Het laat ook alle onderliggende cijfers van een wedstrijd zien. Hiermee kun je dus scorebordjournalistiek voorkomen en aantonen dat soms een bepaald team ook echt puur vanwege geluk heeft weten te winnen. Geluk is namelijk geen vaste waarde, speel een wedstrijd tien keer en dan zul je zien dat negen van de tien keer het sterkere/betere team zal winnen. Echter die ene keer kan een kleinere club of de underdog er met een stunt vandoor gaan.

 • Ze zijn goed te gebruiken om ‘de toekomst te voorspellen’

Vanwege de onderliggende cijfers is Expected Goals dus een goede (toekomst) voorspeller. Door al deze informatie kun je dus beter in staat zijn om de toekomstige resultaten van een team te voorspellen.

Expected Goals en Football Manager 2021

Dat Expected Goals in de nieuwe Football Manager editie zit is recentelijk onthuld. De manier waarop dit precies in de game zal zitten is echter nog niet duidelijk. Het is niet meer dan logisch om aan te nemen dat jij als manager straks nog meer statistieken hebt om daarmee te bepalen hoe goed (of slecht) jouw team/spelers gespeeld hebben. We hopen natuurlijk ook dat je xG tot in detail kunt terugbrengen naar het functioneren van je spelers. Indien dit mogelijk blijkt te zijn kun jij jouw tactiek nog beter afstemmen op jouw spelers. Daarnaast kun je dan ook op het gebied van scouting veel beter spelers scouten die bij jouw manier van spelen passen.

Echter zolang de BETA nog niet speelbaar is zal het meeste aangaande xG en Football Manager gissen blijven. Wij hopen echter dat wij met deze gids in ieder geval meer inzicht in Expected Goals hebben kunnen verschaffen. Zodra er meer informatie over xG bekend is geworden zullen wij deze hulpgids voorzien van een update.

Wil je nog meer informatie lezen over Expected Goals? Bezoek dan de website van SciSports. Zij zijn helemaal thuis in prestatie statistieken en analyses.

Geef een reactie

fmgidsen