fmgidsen

Cheeseball 4-2-3-1 tactiek | Scoren Is Winnen

In deze post gaan we kijken naar onze Cheeseball 4-2-3-1 tactiek. Net als onze Mágico 4-2-4 tactiek die we recentelijk hebben gepost is ook deze tactiek super om prijzen mee te winnen.

Deze tactiek is een goede mix van aanvallend, dominant voetbal met veel pressing. Je speelt nog net niet ‘alles of niets’ voetbal en zult dus goed moeten opletten of je de juiste spelers hebt om deze tactiek te kunnen gebruiken. De naam van de tactiek is feitelijk een afgeleide van de bijnaam van AZ Alkmaar welke natuurlijk Kaaskoppen is. Het is met deze tactiek echt Scoren Is Winnen want elke wedstrijd waarin we als eerste wisten te scoren werd er dan ook gewonnen. Is deze tactiek onverslaanbaar? Nee, zeker niet. Zoals al eerder aangegeven zul je wel de spelers ervoor moeten hebben om met deze tactiek te kunnen spelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ploegen als Dortmund, Leverkusen, Arsenal, Tottenham en ook zeker Nice, Lyon en Valencia. Ook de absolute topploegen zijn natuurlijk goed genoeg om met Cheeseball resultaten te behalen.

DE FORMATIE

Zoals reeds benoemd is dit een 4-2-3-1 waarbij je op zeer aanvallende wijze opzoek gaat naar doelpunten en succes. Door met veel druk te spelen zul je interessante combinaties, mooie assists en veel doelpunten tegemoet zien met deze Cheeseball tactiek. Laten we maar eens beginnen met de spelersrollen en taken die gekozen zijn.

Doelman – Verdedigen

In deze tactiek is er voor een doelman met de taak verdedigen gekozen. We hadden hier ook voor een meevoetballende keeper kunnen gaan maar omdat Marc Bizot een betere lijnkeeper is hebben we voor de andere optie gekozen. Zijn voornaamste opdracht is het schoonhouden van zijn doel. Hij zal reddingen moeten brengen op schoten en voorzetten en daarnaast is hij de laatste schakel in de verdedigende linie. In opbouwend opzicht zal hij de bal af moeten spelen aan zijn verdediging of middels een lange bal richting een aanspeelpunt of vleugelaanvaller.

Aanvallend ingestelde vleugelverdediger – Ondersteunen

In de Cheeseball tactiek is er voor gekozen om twee verschillende backs te gebruiken. Deze vleugelverdediger zal zichzelf grotendeels moeten zien te redden. Aan de offensieve kant zal hij de taken van een vleugelspits op zich nemen. Door het passeren van een mannetje en het geven van een voorzet kan hij extra gevaar stichten. Daarnaast zal hij op het middenveld meehelpen met het in de ploeg houden van de bal. Aan de defensieve kant moet hij tegenstanders dekken, voorzetten tegenhouden en ballen zien te veroveren. Een zeer drukke rol en taak waardoor je goed op moet letten welke speler je deze positie in laat vullen.

Vleugelverdediger – Aanvallen

Deze vleugelverdediger wordt vooral gezien als de langs de zijlijn rushende speler om aanvallende acties te ondersteunen. Op de eerste plaats is hij natuurlijk een verdediger maar door zijn aanvallende taak zal hij over het middenveld mee opkomen om van daaruit gevaar te stichten met voorzetten. Deze voorzetten zal hij vaak in één keer richting het strafschopgebied geven waardoor jouw spits vaak voor zijn mannetje kan komen om een doelpunt te maken.

Centrale verdediger – Verdedigen

Het doel van deze twee verdedigers is vrij simpel, zij moeten ervoor zorgen dat de tegenstander geen doelpunten kan maken. Daarnaast zijn zij binnen deze tactiek ook de spelers die de opbouw van achteruit moeten verzorgen. Zij moeten dus op meerdere vlakken hun mannetje staan dus ook hier is het weer belangrijk dat je spelers opstelt die deze rol en taak aan kunnen. Je kunt ook kiezen voor een voetballende verdediger maar doordat je rechtsback al mee in de aanval gaat is er voor wat meer zekerheid gekozen met twee gewone centrale verdedigers.

Spelmaker voor de defensie – Ondersteunen

Deze speler is misschien wel de belangrijkste van de hele ploeg. Hij moet de lijnen van het spel uiteenzetten binnen deze tactiek. Doordat hij met een ondersteunende taak speelt zal hij de bal komen ophalen bij de verdedigers om van daaruit het spel te verdelen. Naast het feit dat dit een creatieve speler is en moet zijn zal hij ook op defensief vlak zijn mannetje moeten staan. Hij zal namelijk ook de verdedigen uit de brand moeten helpen indien de situatie daar om vraagt. In feit is hij dus de motor van het team die vrijwel alles bepaald. Je zult dus echt een creatieve speler moet hebben om deze rol goed in te kunnen vullen.

Balveroverende middenvelder – Verdedigen

Omdat we met veel pressie spelen en snel de bal willen veroveren is er gekozen voor een balveroverende middenvelder met een verdedigende taak. Hij zal de tegenstander moeten opjagen om de bal te veroveren. Daarnaast moet hij ook beschikken over enige technische bagage om de bal in de ploeg te kunnen houden en om kansen voor medespelers te creëren. Vanwege zijn verdedigende taak zal hij de bal op het middenveld proberen te veroveren om vervolgens de bal bij een creatievere speler in te leveren. Het is belangrijk dat je hier geen speler neerzet die graag mee naar voren gaat. Dan zal hij namelijk uit positie gaan lopen en krijg jouw defensie het onnodig extra lastig.

Naar binnen komende vleugelspits – Ondersteunen

Deze speler heeft als doel om zich naar het centrum te verplaatsen om daar een man meer-situatie te creëren. Daarnaast creëert ook hij ruimte voor de opkomende vleugelverdediger wat in deze tactiek zeer goed uitkomt. Door zijn ondersteunende taak zal hij diagonaal naar binnen snijden om de bal door het midden te kunnen spelen. Hierdoor zal hij voor extra verwarring in de defensie van de tegenstander zorgen. Gaat hij mee, zo ja valt er veel ruimte voor een spits of vleugelverdediger om in te duiken, zo nee dan komt er een man meer-situatie in het centrum wat gunstig uit kan pakken voor ons team.

Vooruitgeschoven spelmaker – Aanvallen

Deze speler zal vooral opzoek gaan naar de vrij gekomen ruimte tussen het middenveld en de aanval. Van daaruit zal hij zich aanspeelbaar maken voor passes van zijn medespelers en zal hij proberen om aanvallen op te zetten. Middels steekpasses of voorzetten zal hij zijn aanvallende teamgenoten proberen te zoeken en kansen voor hen proberen te creëren. Ook zal hij zichzelf met het aanvalsspel bemoeien en als hij de kans krijgt begeeft hij zich ook richting het strafschopgebied van de tegenstander. Een speler die vaak splijtende passes probeert te geven is hier echt de ideale optie. Heeft jouw speler deze kwaliteit niet, dan kun je hem deze aanleren via een speciale training.

Hangende vleugelspits – Ondersteunen

Deze naar binnentrekkende vleugelaanvaller creëert ruimte voor opkomende vleugelverdedigers. Daarnaast moet hij zorgen voor extra verwarring bij de defensie van de tegenstander door bijvoorbeeld achteruit lopende verdedigers uit te spelen. Wel is het zo dat hij zich ook vast kan lopen wat tot balverlies kan leiden. Het is daarom van belang dat je ook goed kijkt naar de spelerskwaliteiten van de speler die je hier wilt gebruiken. Een naar binnentrekkende vleugelspeler die liever langs de lijn opstoomt zal minder effectief zijn dan iemand die graag vanaf een flank naar binnen toe snijdt.

Diepe spits – Aanvallen

Hij is de aanjager van de ploeg en de spil van elke aanval. Omdat hij als middelpunt van elke aanval fungeert zal hij zowel kansen voor zichzelf als voor zijn ploeggenoten dienen te creëren. Daarnaast moet hij ook achter mislukte steekpasses en wilde trappen vanuit de verdediging aan gaan om zo weer balbezit te veroveren. Door vervolgens de bal af te spelen aan een medespeler of voor eigen succes te gaan zal hij de constante aanvallende dreiging van de ploeg zijn. Er kan op deze positie ook voor een afmaker worden gekozen maar met Boadu als spits werkte dit uitzonderlijk goed.

DE TEAM INSTRUCTIES

Zoals al eerder aangegeven in deze post is er bij deze Cheeseball tactiek gekozen voor een aanvallende mentaliteit. In de Eredivisie is AZ normaliter een ploeg die vaak beter is dan de tegenstander. Maar ook tegen betere teams ben je met deze speelstijl in staat om voor verrassingen te zorgen. Door het gebruik van een hoog tempo, directere passing, het gebruik van de creativiteit van spelers en het massaal naar voren gaan zijn specifieke kenmerken van Cheeseball. Door gebruik te maken van ruimtes in de verdedigende zone van de tegenstander zal je team constant proberen om kansen te creëren en je tegenstander geen kans te geven op lang balbezit.

IN BALBEZIT

De hoeveelheid gekozen instructie vallen allemaal wel mee zoals hieronder op de afbeelding te zien is. Bij de breedte van aanvallen is er gekozen voor de standaard optie. Hierdoor zullen je spelers het veld wat kleiner houden en meer door het midden voetballen. Dat is natuurlijk helemaal prima omdat je daar ook je spelmakers rond hebt lopen die je graag in het spel wilt betrekken. Daarnaast is er ook gekozen voor voetballend uitverdedigen. Door van achteruit op te bouwen zorgen we ervoor dat we de bal niet onnodig verliezen met lange halen naar voren toe. Ook zal de bal op deze manier sneller bij één van de twee spelmakers terecht gaan komen en dat is precies wat je wil zien. Last but not least is er gekozen voor lage voorzetten. Doordat je continue in de aanval bent is het handig als je spits voor de man kan komen om zo de bal binnen te tikken. Vergis je niet in het feit dat een lage voorzet alleen maar over de grond gaat. Een lage voorzet kan ook een bal op knie- of buikhoogte zijn.

IN OMSCHAKELING

Bij balverlies is het de bedoeling dat de bal zo snel als mogelijk weer wordt terug gewonnen. Toch is er in dit geval gekozen voor de optie Hergroeperen. Dit is gedaan vanwege het feit dat de spelers nu terugkeren naar hun verdedigende posities. Op het moment dat jouw ploeg de bal weer veroverd loopt er dan ook niemand uit positie op het moment dat je de tegenaanval in wilt gaan zetten. Met de optie Counterpressie werd het af en toe een ongeorganiseerde bende wat vaker kansen opleverde voor de tegenstander dan voor onze eigen ploeg. Met de optie Counter versterken we eigenlijk de aanvallende mentaliteit. Zodra je ploeg de bal weer in bezit heeft zal men de aanval gaan zoeken en zal men proberen om gebruik te maken van tegenstanders die uit positie lopen. Zodra de doelman de bal in bezit heeft moet hij middels Snelle Spelvoortzetting de bal Afspelen aan de Centrale Verdedigers. Het doel hiervan is om het tempo hoog te houden en de tegenstander geen moment van rust te gunnen. Let goed op het feit dat deze manier van spelen veel vraagt van de conditie van je eigen spelers. Goed rouleren is dus van groot belang!

ZONDER BALBEZIT

Ook in dit deel van de tactiek zijn de instructie weer vrij logisch te noemen. Door met een Veel Hogere Interventielijn te spelen in combinatie met de Extreem Dringende hoeveelheid druk zetten  wordt de tegenstander flink onder druk gezet zodra zij in balbezit komen. Korter Dekken staat bewust uit om onnodige overtredingen en kaarten te voorkomen. Ook zorgt dit ervoor dat de spelers minder snel uit positie gaan lopen. Dit komt jouw eigen aanvallen dus juist weer ten goede. De Hogere Defensieve Lijn zorgt ervoor dat het veld wat kleiner wordt waardoor je spelers wel goed technisch onderlegd moeten zijn. Voetballen in de kleine ruimte is namelijk niet voor iedereen weggelegd. En met de instructie Kort Afspelen Van Keeper Voorkomen proberen we riskante passes of lange ballen van de tegenstander te forceren. Dit met het oog op het snel heroveren van balbezit door onze eigen speler.

DE CHEESEBALL TACTIEK IN ACTIE

Een mooie snelle aanval die bekroond wordt met een doelpunt

De bal wordt veroverd op het middenveld en drie passes later is het een doelpunt (ook tegen een club als Arsenal)

Wederom een paar snelle combinaties die tegen PSV leiden tot een mooi doelpunt

En ook in defensief opzicht is dit een tactiek die zich goed staande weet te houden. Op de afbeelding hierboven zie je dat PSV probeert in de aanval te gaan maar dat dit niet tot nauwelijks lukt. Elke passlijn vooruit is afgesloten waardoor PSV alleen de bal terug kan spelen en zo dus geen steek verder komt.

DE RESULTATEN

Natuurlijk is een tactische post helemaal niets zonder resultaten. Hieronder kun je zien hoe goed er gepresteerd is in de Eredivisie en ook in de Europa League die uiteindelijk zelfs werd gewonnen.

Opmerkelijke zaken van deze tactiek:

  • 82 doelpunten gescoord – gemiddeld 2,4 doelpunten per Eredivisie wedstrijd
  • Slechts 20 doelpunten tegen gekregen – gemiddeld dus 0,59 doelpunt per Eredivisie wedstrijd (Ajax kreeg er bijv. 29 tegen)
  • Europa League winst met overwinningen tegen Napoli (zowel uit als thuis 2-1) en Arsenal (thuis 4-0 en uit 2-1 verloren)
  • Een doelman die maar liefst 20 keer de nul heeft weten te houden

DOWNLOADLINK

Wil je deze tactiek ook eens uitproberen? Download hem dan hier (click). Mocht je deze tactiek gebruiken, post dan eens wat resultaten. Wij zijn zeer benieuwd hoe jullie met deze Cheeseball tactiek

One thought on “Cheeseball 4-2-3-1 tactiek | Scoren Is Winnen

Comments are closed.

fmgidsen