fmgidsen

Analyse en Statistieken in Football Manager 2021

Recentelijk hebben we al wat uitgelegd over de Expected Goals (xG) en wat dat precies inhoudt. In deze post gaan we dieper in op de verbeteringen aangaande de analyse en statistische informatie waarover je zult gaan beschikken in Football Manager 2021.

Statistieken en data-analyse zijn stevig ingeburgerd als onderdeel van het moderne spel, waarbij clubs over de hele wereld analytische afdelingen en nieuwe statistieken omarmen bij het nastreven van succes op het veld. Statistieken hebben altijd een voortrekkersrol gespeeld in FM, lang vóór de datarevolutie die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden. In FM21 heeft men bij Sports Interactive een extra stap genomen en introduceren zij een hele reeks verbeteringen die de analyse en statistische informatie waarover je beschikt, zullen verbeteren. De drie waar het in deze post over gaat zijn:

 • Prestatieanalisten
 • Data presentatie
 • Nieuwe statistieken

De prestatieanalisten

In Football Manager 2021 zal de rol van data-analist opgesplitst zijn in twee nieuwe rollen. De Recruitment Analyst (rekruteringsanalist) is de eerste nieuwe rol. Hij zal samen werken met je scoutingsteam om jouw transfertargets te identificeren en om over hen verslag uit te brengen. De tweede nieuwe rol is de Performance Analyst (prestatieanalist) en hij zorgt qua analyse voor alles aangaande jouw spelers, team, hun wedstrijden en je tegenstanders. Hij zal ook regelmatig verslagen aanleveren waarin alle gegevens van je team worden uitgesplitst. Naast de prestatieanalist kun je straks ook een Head Performance Analyst aanstellen. Hij of zij zal overzicht houden op het analyseteam en zal jouw belangrijkste aanspreekpunt zijn aangaande alle kwesties betreffende de prestatie analyses.

Presentatie van Data

Eén van de sterke punten van de Football Manager games is altijd de hoeveelheid data die aanwezig is geweest in het spel. Hier moest je vaak zelf naar op zoek maar in Football Manager 2021 gaat dit veranderen. In Football Manager 2021 zullen de prestatieanalisten op verschillende (nieuwe) manieren alle relevante informatie op een duidelijke manier aan jou als manager gaan aanbieden. Hierdoor zul je dus veel data sneller en makkelijker inzichtelijk hebben waardoor je niet zelf meer hoeft te graven en zoeken. Om te beginnen krijg je elke maand een verslag. Hierin kun je zien hoe jouw team het op een aantal belangrijke gebieden heeft gedaan ten opzichte van al je tegenstanders in de competitie.

In dit verslag zijn er vier gebieden waar aandacht aan wordt geschonken. Zie hieronder:

 • Algemene prestaties
 • Overzicht van alle schoten (Shot map)
 • Defensieve efficiëntie
 • Offensieve efficiëntie

De analisten voegen hier hun commentaar aan toe waarin zij de gegevens samenvatten. Elk van deze vier gebieden kan worden uitgebreid en ook in meer detail worden bekeken. Op bijvoorbeeld de grafiek aanvalsefficiëntie kun je zie hoe klinisch of juist verkwistend jouw team omgaat met beslissingen nemen als men voor het doel staat. Hieruit kun je dus opmaken hoe goed jouw team is, ten opzichte van je tegenstanders, in het maken van weloverwogen beslissingen met als resultaat om zaken te veranderen.

Einde seizoensrapport

Na je laatste competitie wedstrijd krijg je rapport waarin je jouw seizoensgegevens kunt zien. Hierin kun je onder meer zien wat de werkelijke prestaties zijn geweest ten opzichte van de verwachte prestaties. Ook krijg je te zien hoeveel punten je team daadwerkelijk heeft weten te behalen ten opzichte van het verwachte aantal punten. Daarnaast komt er ook een statistiek die elk team in de competitie hun xG-prestaties weer zal geven. Ook hier kun jij als manager dus weer zien hoe je het gedaan hebt gedurende het afgelopen seizoen en welke verbeterpunten er zijn richting het volgende seizoen.

Rapportage van je tegenstanders

De prestatieanalisten zullen ook een bijdrage gaan leveren aan de rapportages van je tegenstanders. Naast de informatie die het scoutingsteam aanlevert zullen deze analisten ervoor zorgen dat je onderstaande informatie te zien krijgt:

 • de tactische stijl van de tegenstander
 • de defensieve efficiëntie van de tegenstander
 • de offensieve efficiënte van de tegenstander
 • een statistische vergelijking tussen jouw team en de tegenstander

Analyse na de wedstrijd

Er is in Football Manager 2021 ook meer informatie opgenomen in de analyse rapportages na een wedstrijd. De xG is in deze rapportages meer op de voorgrond aanwezig. Hierdoor wordt de xG van beide teams nu voortaan naast de uiteindelijk eindstand getoond. Op deze manier kun je dus meteen zie hoe klinisch beide teams waren tijdens deze onderlingen confrontatie. Verder is het mogelijk om via de xG Match Story in combinatie met het overzicht van alle schoten (Shot Map) de kwaliteit van de kansen die je team heeft weten te creëren beoordelen. Dit maakt het voor jou als manager weer makkelijker om eventueel benodigde tactische aanpassingen te doen.

Naast de xG kun je ook de werkelijke posities van je spelers zien op de heatmap. Samen met informatie aangaande de passing van jouw spelers waarin men ook de afstand van de pass en de richting van de pass zal meenemen. Tot slot zal er ook een verslag zijn van jouw best presterende speler. Ook zal men aangeven waarom juist deze speler zo indrukwekkend was tijdens dit duel.

Spelersrapporten

Ook in de spelersrapporten is een nieuwe manier van analyse te zien in Football Manager 2021. Jouw prestatieanalist zal een overzicht maken van alle statistieken die het meest relevant zijn voor je speler zijn positie en rol. Daarnaast kun je ook een vergelijking zien met andere spelers in de competitie die ook deze rol en positie bekleden. De mogelijkheid om jouw spelers te kunnen vergelijken met die van je concurrenten geef je meer inzicht hoe jouw team zich verhoudt tot de andere teams in de competitie. Als je bijvoorbeeld een aanvallende middenvelder zijn prestaties bekijkt kun je zie hoe creatief die is geweest. Zo kun je onder meer zien hoeveel Key Passes hij gegeven heeft en hoeveel Assists hij per 90 minuten gegeven heeft.

Nieuwe Statistieken

Naast de nieuwe manieren waarop de analyse van de statistieken plaats vinden in Football Manager 2021 zijn er ook een reeks nieuwe statistieken aan het spel toegevoegd. Zo is er onder meer aan de defensieve zijde de statistiek Blocks bijgekomen en is de statistiek Clearances opnieuw gedefinieerd. Hierdoor worden ze dus onderscheiden van de statistiek Passes waardoor je dus meer inzicht krijgt in hoe efficiënt jouw team is met het verstoren van aanvallen van de tegenpartij. Daarnaast is er nu ook inzicht in Balbezit gewonnen en Balbezit verloren zodat je kunt zien of jouw team alle cruciale gevechten op bijvoorbeeld het middenveld wel steeds weet te winnen. Ook bij de doelmannen zijn er statistieken bijgekomen. Zo kun je nu beter zien hoe goed je doelman is doordat zijn Reddingspercentage nu ook per 90 minuten is te zien.

Daarnaast zijn er ook meer toevoegingen gedaan aan al bestaande statistieken. Zo zijn nu meer statistieke ook per 90 minuten te zien en ook zijn de onderlingen verhoudingen met andere teams op meer gebieden te zien. Hierdoor zul jij als manager dus nog nauwkeuriger in staat zijn om vergelijkingen maar ook keuzes te maken aangaande je opstellingen, tactieken en eventuele transfers.

Credits

Deze gids is grotendeels vertaald vanuit het Engels. Wil je de originele post zien? Click dan hier (click). De credits voor deze gids gaan dan ook naar Sports Interactive, zij zijn de originele bron.

One thought on “Analyse en Statistieken in Football Manager 2021

Comments are closed.

fmgidsen